Ongeoorloofd verzuim

Ongeoorloofd verzuim

Het kan voorkomen dat een werknemer zonder toestemming wegblijft van het werk, zelfs zonder dit te melden. Dit heet ongeoorloofd verzuim. Een werknemer komt bijvoorbeeld te laat terug van vakantie of neemt zonder toestemming deel aan een stakingsbijeenkomst. Anders dan bij ziekte geldt in zo’n geval de regel ‘geen arbeid, geen loon’. U hoeft de werknemer geen salaris te betalen, want hij komt zijn arbeidsovereenkomst niet na.

Gevolgen ongeoorloofd verzuim

Ongeoorloofd verzuim kan aanzienlijke gevolgen hebben voor werkgevers. Ten eerste kan het leiden tot een verlies aan productiviteit waardoor projecten vertraging oplopen. Bovendien kan ongeoorloofd verzuim leiden tot extra kosten voor de werkgever, zoals de kosten voor het opvangen van extra werk door andere werknemers. Werkgevers hebben ook een meldplicht om het verzuim van werknemers bij te houden en dit te rapporteren aan instanties zoals het UWV en de belastingdienst.

Het is niet mogelijk om een werknemer zomaar te ontslaan. Voor het beëindigen van het dienstverband zijn strenge regels opgesteld. Zo moet je als werkgever een sterke zaak opbouwen met eerdere waarschuwingen en aantoonbaar verwijtbaar gedrag.

Voorkomen van ongeoorloofd verzuim

Het is aan te raden voor werkgevers om duidelijke regels en procedures te hebben met betrekking tot verzuim. Een verzuimprotocol is hiervoor een goede start. Een open communicatie en een goede relatie met werknemers kan bijdragen aan het voorkomen van ongeoorloofd verzuim en de gevolgen daarvan.

Wilt u advies over het voorkomen van ongeoorloofd verzuim? Onze adviseurs gaan graag met u in gesprek om de complete verzuimaanpak door te nemen.

Offerte verzuimadvies