Whitepaper: Wat kunt u als werkgever vooraf regelen om de kosten voor verzuim laag te houden?
Als u bekend bent met de wettelijke rechten en plichten rondom ziekteverzuim, weet u dat er veel van u wordt verwacht bij ziekte van een medewerker. Logisch dat u er alles aan wilt doen om verzuim te voorkomen of beperken. Door in te zetten op preventie en duurzame inzetbaarheid, kunt u verzuim verlagen en voorkomen. Zeker als u daarbij de juiste ondersteuning hebt.
Gratis whitepaper aanvragenDe 5 belangrijkste redenen om verzuim tegen te gaan
- De gezondheid van uw medewerkers is natuurlijk van belang.
- De kosten voor u als werkgever zijn hoog; een zieke medewerker kost gemiddeld €250 per dag.
- Ook de medewerker zelf krijgt op termijn te maken met een terugval van het inkomen.
- De productiviteit gaat omlaag en de kans is groot dat er werkachterstanden ontstaan.
- Een zieke medewerker zorgt voor een verhoogde werkdruk voor collega’s met mogelijk ook consequenties voor de gezondheid van deze medewerkers.
Werk maken van het verlagen van verzuim
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Preventie en duurzame inzetbaarheid zijn daarom essentiële aandachtspunten. Het verzuimprotocol en RI&E helpen u op weg. Ook de arbodienst, verzuimverzekering (of verzuim-ontzorg-verzekering) en collectieve zorgverzekering dragen hieraan bij. In deze whitepaper leest u hoe.
Regel vooraf ook de financiële opvang van verzuimkosten
De kosten van een verzuimende medewerker zijn hoog en lopen lange tijd door. Want u bent ook voor de periode na de eerste twee ziektejaren nog jaren verantwoordelijk voor de kosten van re-integratie. Goede verzekeringen mogen daarom in de meeste gevallen niet ontbreken. Ook niet als u dankzij een goed verzuimbeleid weinig te maken heeft met zieke medewerkers. Daarom krijgt u in deze whitepaper ook tips over verzekeren van verzuimkosten.