Burn-outklachten en verzuim: welke wergever wil zijn vingers er aan branden?
1,3 miljoen werknemers in Nederland hadden in 2019 te maken met burn-outklachten. Dit is ongeveer 15% van alle werkenden. Bij 75% van de meldingen van psychische beroepsziekten gaat het om een burn-out . Heftige cijfers die laten zien hoe belangrijk het is voor werkgevers om hier aandacht aan te besteden. Maar psychische klachten zijn voor velen ongrijpbaar en moeilijk (op tijd) te signaleren. Daarnaast is het een onderwerp waar (onnodig) schaamte bij komt kijken. Wij vertellen wat u kunt doen.
Opgebrand
Vrij letterlijk vertaald betekent burn-out: opgebrand zijn. Iemand is volledig uitgeput (emotioneel en lichamelijk) en niet meer in staat om normaal te functioneren.
Ontstaan van een burn-out
Uit onderzoek blijkt dat het ontwikkelen van burn-outklachten meestal komt door een combinatie van deze factoren:
- De persoon zelf: weinig zelfvertrouwen, moeilijke financiële situatie, geen ‘nee’ kunnen zeggen, niet kunnen plannen, disbalans werk en privé
- Het werk: hoge werkeisen, onduidelijke taakverdeling, weinig waardering, slechte werksfeer, hoge emotionele belasting, aansluiting in type organisatie
- De maatschappij: digitalisering, flexibilisering, 24/7 economie
Signaleren van een burn-out
Een burn-out ontstaat geleidelijk, maar de meeste mensen vinden het lastig om (op tijd) om hulp te vragen. Er zijn vaak signalen, zoals:
- Moeheid
- Gespannen zijn
- Snel geïrriteerd reageren
- Overslaan van pauze en/of achter het bureau lunchen
- Vergeetachtigheid
- Concentratieproblemen of overzicht verliezen
- Langer doorwerken (overwerken)
Wat kunt u als werkgever doen?
Een burn-out kan lastig te herkennen zijn. Daarnaast spelen er vaak gevoelens van schaamte of angst mee. Het is belangrijk dat de hele organisatie, voornamelijk de leidinggevenden maar ook collega’s, hier aandacht voor hebben. Voor collega’s onderling kan het makkelijker zijn om burn-outklachten te signaleren. Leidinggevenden spelen weer een grotere rol in het aanpakken van de oorzaak en het stimuleren van herstel. Hierbij is ook een goede samenwerking met de arbodienst van belang.
Re-integratie
Ook als de oorzaak van een burn-out (grotendeels) niet in de werksfeer ligt, heeft u gewoon te maken met de verplichte loondoorbetaling tijdens ziekte. Ook de Wet Verbetering Poortwachter en alle verplichtingen die daaruit voortvloeien komen in beeld.
In alle verzuimsituaties, maar zeker in deze, is communicatie en begrip belangrijk. Wees niet te opdringerig, maar geef wel aan dat er bepaalde verplichtingen gevolgd moeten worden. Als de communicatie goed is, zal er ook makkelijker een oplossing gezocht kunnen worden in de privé situatie. Burn-outklachten volgen namelijk vaak uit een combinatie van verschillende werk en privé omstandigheden.
Meer medewerkers met een burn-out
Wanneer meerdere medewerkers burn-outklachten hebben, is dit een signaal dat er een structureel probleem is. Ga dan het gesprek aan met de medewerkers om te onderzoeken hoe de werkdruk wordt ervaren en wat mogelijkheden zijn om de situatie te verbeteren. Soms kunnen kleine aanpassingen leiden tot grote veranderingen.
Preventieve maatregelen
Burn-outklachten ontstaan vaak door een bepaalde disbalans. Ga met medewerkers het gesprek aan over hun energiebalans. Is er een goede balans in energievreters en energiegevers? Daarnaast is de werksfeer erg belangrijk. Verkeerde grappen, intimidatie of een gebrek aan werkafspraken kunnen leiden tot een lagere betrokkenheid en productiviteit. Goede werkomstandigheden en voldoende pauzes zijn uiteraard van belang. Door waardering uit te spreken, aandacht te vragen voor vitaliteit en te werken aan werkplezier door bijvoorbeeld teambuilding, legt u een goede basis om medewerkers met plezier duurzaam aan het werk te houden.
Contact met de adviseurs van verzuimroute.nl
Wilt u sparren over de risico's binnen uw organisatie? Zoekt u ondersteuning in het juiste verzuimbeleid in uw organisatie? Neem dan contact op met onze adviseurs. Wij helpen u graag.
Contactformulier advies verzuimbeleid