Hoe financiert u re-integratie en preventie?
Steeds meer bedrijven investeren in duurzame inzetbaarheid. Een belangrijke eerste stap bij de verzuimroute. Ze zetten interventies in om uitval te voorkomen en verzuim te beperken. Hier zijn echter hoge kosten mee gemoeid.
Financieringsbronnen voor verzuimpreventie
Er zijn diverse financieringsbronnen die bedrijven tegemoet komen in de kosten. Mijn collega’s en ik adviseren uw bedrijf hier graag over. De belangrijkste bronnen zet ik vast op een rij.
Verzekeraars
Zorgverzekering
Zorgverzekeraars hebben net als werkgevers belang bij gezonde werknemers. Vaak werken zij samen met werkgevers aan het verbeteren van de gezondheid van medewerkers om hun duurzame inzetbaarheid te vergroten. Zorgverzekeraars kunnen
daarbij ook financieringsoplossingen bieden voor bijvoorbeeld:
- preventieprogramma’s;
- voedingsadvies;
- fysiotherapie en
- gezondheidscursussen.
WGA-loonaanvulling
Heeft u als werkgever een WGA-loonaanvullingsverzekering afgesloten, dan kunt u bij (dreigend) langdurig vaakm mogelijk een beroep doen op het re-integratiebudget van de verzekeraar. Daarmee worden de re-integratieactiviteiten deels worden gefinancierd.
WGA-eigenrisicodragen
Een WGA-uitkering komt maximaal tien jaar voor rekening van een werkgever. Een werkgever kan ervoor kiezen om WGA-eigenrisicodrager te zijn. Werkgevers die er voor kiezen om eigenrisicodrager te zijn, kunnen hun verzekeraar vragen om bij te dragen in de kosten van interventies. Een verzekeraar heeft er financieel belang bij om de periode van WGA-uitkering zoveel mogelijk te beperken.
UWV
Wanneer u een gedeeltelijk arbeidsongeschikte medewerker in dienst neemt, wordt het salaris door het UWV mogelijk deels aangevuld. Andere opties zijn de no-riskpolis [verzuimwoordenboek/no-riskpolis] en vergoedingen voor van hulpmiddelen, aanpassingen in de werkomgeving en vervoersmiddelen voor medewerkers.
Subsidieregelingen
Regelmatig worden er subsidies beschikbaar gesteld, die bedrijven bijvoorbeeld kunnen gebruiken om hun mensen langer en productief aan het werk te houden en in te zetten op leeftijdsbewust personeelsbeleid.
Website Uitvoering Van Beleid
Op de website van Uitvoering Van Beleid kunt u aan de hand van enkele voorbeelden van projecten, waarvoor in het verleden subsidies zijn toegekend, inspiratie opdoen. Ook kunt u op die website zien voor welke subsidieregelingen u een aanvraag in kunt dienen. Via het subsidieportaal van Uitvoering Van Beleid kunt u subsidies of tegemoetkomingen aanvragen en beheren.