AVG
AVG
Iedere organisatie in de EU moet voldoen aan de privacywet AVG. Er gelden ook strenge regels met betrekking tot zieke werknemers.
Privacyregels bij ziekmelding werknemer
Wat is wel en niet toegestaan bij een ziekmelding? Welke vragen mag u aan de zieke werknemer stellen? En welke informatie mag de bedrijfsarts of arbodienst met u delen? En welke informatie mag u opslaan over de ziekmelding?
Welke gegevens over de zieke werknemer mag u verwerken?
Het is de werkgever niet toegestaan te informeren naar de aard en oorzaak van de ziekte. Dit zijn immers gegevens die enkel door de arbodienst of bedrijfsarts mogen worden gevraagd en verwerkt. Als werkgever mag u ook niet zelf vragen naar de beperkingen en de mogelijkheden van de werknemer. Wel mag de werkgever aan de zieke werknemer de volgende gegevens vragen en registreren bij de ziekmelding:
- het telefoonnummer en het (verpleeg)adres;
- de verwachte duur van het verzuim;
- wat de geldende afspraken en werkzaamheden zijn;
- of de werknemer onder een vangnetbepaling van de Ziektewet valt;
- of de ziekte het gevolg is van een arbeidsongeval;
- of de ziekte het gevolg is van een verkeersongeval waarbij een derde betrokken is die eventueel aansprakelijk is.
Re-integratieverplichtingen en de AVG
Als er sprake is van (mogelijke) langdurige arbeidsongeschiktheid, moet de werkgever voldoen aan verschillende re-integratieverplichtingen. Bij de begeleiding van arbeidsongeschikte werknemers bent u verplicht zich te laten bijstaan door een bedrijfsarts of arbodienst. U mag alleen de gegevens die u van de bedrijfsarts of arbodienst ontvangt verwerken. En dan ook alleen als deze gegevens noodzakelijk zijn voor de loondoorbetalingsverplichting of de re-integratie. De verwerkte persoonsgegevens mogen niet langer worden bewaard dan noodzakelijk.
Alles over de AVG op cyberadviseur.nl