Ziekteverzuimpercentage 2022 hoger dan 5%
Uit een rapport van verzuimverzekeraar Nationale-Nederlanden blijkt dat de verzuimcijfers dit jaar records breken. Het ziekteverzuimpercentage stijgt boven de 5%. Dat is voor het eerst sinds 2002 toen de Wet verbetering poortwachter werd ingevoerd.
Psychische klachten gerelateerd aan het werk blijken één van de belangrijkste oorzaken voor lang ziekteverzuim. Werkgevers kunnen hier op inspelen met preventiemaatregelen om (langdurig) ziekteverzuim te voorkomen.
Psychische klachten en verzuim
Na griep of verkoudheid komt verzuim als gevolg van psychische klachten het vaakst voor. Het gaat dan met name om klachten zoals overspannenheid of een burn-out. Een werknemer met een burn-out is gemiddeld 279 dagen ziek.
Overspannenheid en een burn-out zijn beide het gevolg van het ervaren van meer stress dan iemand aankan. Bijvoorbeeld door langdurig een te hoge werkdruk of druk in de privésituatie. Een belangrijk verschil tussen beide verzuimoorzaken is dat de klachten door stress bij overspannenheid vaak in een korte tijd zijn ontstaan. Meestal gaan deze klachten snel weer over als de stress wegvalt. Overspannenheid kan overgaan in een burn-out als de klachten te lang aanhouden. Bij een burn-out zijn de klachten het gevolg van het langdurig ervaren van te veel stress. Deze klachten duren daardoor meestal ook langer.
Verschillende ervaringen werkgever en werknemer over mentale gezondheid
Er blijken grote verschillen tussen de ervaring van werkgevers en werknemers in het bespreken van de gezondheid. Zo geeft vier op de tien werknemers aan dat de werkgever zich niet verantwoordelijk voelt voor hun mentale gezondheid, terwijl negen van de tien werkgevers aangeeft zich hier wel verantwoordelijk voor te voelen.
Ook financiële stress lijkt nog een taboe op de werkvloer. Van de werknemers met geldzorgen, bespreekt driekwart het niet met de werkgever. Terwijl er, met de stijgende kosten, wel de wens is om hierover te praten, vooral bij werknemers onder 35 jaar. Ook ervaart 60% van de werkgevers een drempel om dit onderwerp met de werknemers te bespreken.
Werkgevers onbekend met preventieve maatregelen
Bijna de helft van de werkgevers die te maken heeft met langdurig verzuim van werknemers, geeft aan dat werk gerelateerde mentale klachten hieraan ten grondslag liggen. Tegelijkertijd maakt bijna de helft van de werkgevers zich zorgen over de continuïteit van het bedrijf door personeelstekorten. Om te voorkomen dat 95% van de werknemers die niet ziek zijn uit gaan vallen, is het belangrijk dat werkgevers sterker gaan inzetten op gezonde werknemers en bekend zijn met preventiemaatregelen.
Hier is nog veel winst te behalen, want uit onderzoek blijkt dat minder dan de helft van de werkgevers bekend is met de wettelijke preventiemaatregelen, zoals een risico inventarisatie & evaluatie (RI&E), preventiemedewerker, preventief medisch onderzoek (PMO) of periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO).
Ziekteverzuim goed verzekeren
Wij denken graag met u mee over de juiste combinatie van de verzuimverzekering, arbodienst en preventieve maatregelen. Bel 0172 82 00 24 of vraag een offerte aan zodat wij contact met u op kunnen nemen.
Offerte verzuimverzekering